Dawno mnie nie było, zaczniemy od leczo. Danie jednogarnkowe, przygotowywane w sezonie paprykowo- cukiniowym. Potrawa bardzo znana i lubiana, trochę na ostro z dużą ilością papryki różnokolorowej, zróbcie póki sezon trwa : )
Składniki:
- kiełbasa zwyczajna 3 sztuki,
- 3 cebule,
- 1 cukinia,
- 3 papryki, różnokolorowe,
- 1 papryczka chili, lub pół w zależności jak ostre lubimy smaki,
- 2 mięsiste pomidory,
- olej,
- papryka słodka i ostra w proszku,
- tabasco, lub sos chili,
- sól, pieprz,
Cebulę, paprykę, cukinię i sparzone pomidory bez skórki pokroić w kostkę. Cebulę dusić pod przykryciem prawie do miękkości, następnie wrzucić paprykę. Kiedy papryka będzie prawie miękka dodać cukinię a na końcu pomidory. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć w osobnym naczyniu, dodać uduszone warzywa.
Doprawić tabasco, solą i pieprzem.
Oj tak- kwintesencja lata;)
OdpowiedzUsuńI te kolory.. i to pomieszanie smaków!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl