wtorek, 27 września 2011

Leczo

Dawno mnie nie było, zaczniemy od leczo. Danie jednogarnkowe, przygotowywane w sezonie paprykowo- cukiniowym. Potrawa bardzo znana i lubiana, trochę na ostro z dużą ilością papryki różnokolorowej, zróbcie póki sezon trwa : )



Składniki:
- kiełbasa zwyczajna 3 sztuki,
- 3 cebule,
- 1 cukinia,
- 3 papryki, różnokolorowe,
- 1 papryczka chili, lub pół w zależności jak ostre lubimy smaki,
- 2 mięsiste pomidory,
- olej,
- papryka słodka i ostra w proszku,
- tabasco, lub sos chili,
- sól, pieprz,

Cebulę, paprykę, cukinię i sparzone pomidory bez skórki pokroić w kostkę. Cebulę dusić pod przykryciem prawie do miękkości, następnie wrzucić paprykę. Kiedy papryka będzie prawie miękka dodać cukinię a na końcu pomidory. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć w osobnym naczyniu, dodać uduszone warzywa.
Doprawić tabasco, solą i pieprzem.

2 komentarze:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)