Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 kopiaste łyżki śmietany 12% lub 18%,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 15 dkg cukru,
- 3/4 kostki margaryny,
- 1/4 kostki smalcu,
- cynamon,
- około 1 kg jabłek(najlepsze szare renety, ale ja użyłam tych co były akurat na drzewie)
Mąkę przesiać przez sitko, posiekać w niej margarynę i smalec, dodać cukry, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rozwałkowany placek, posypać delikatnie mąką ziemniaczaną i rozetrzeć dłonią (to zapobiega nadmiernemu przeciekaniu wody a owoców). Jabłka obrać se skórki, kroić w talarki i układać tak żeby nasuwały się na siebie, posypać cynamonem, ułożyć drugą warstwę jabłek i posypać cynamonem. Przykryć drugą częścią ciasta, posmarować pozostałym białkiem. Piec około 40 min w 180stopniach, do ze złocenia wierzchniej warstwy. Jeszcze ciepłą posypać cukrem pudrem.
Urok tkwi w klasyce ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl