Przepyszny tort przełożony konfiturą z pomarańczy i kremem z białej czekolady, na biszkopcie. Ciasto jest orzeźwiające i chce się więcej niż kawałek :).
Biszkopt czekoladowy przepis tu klik
Składniki na krem:
- 200g białej czekolady (ja kupiłam alpen gold),
- 500 ml śmietany kremówki,
Czekoladę pokroić, śmietankę umieścić w rondelku, podgrzewać. Wrzucić czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, uważać by nie zagotować. Zdjąć z palnika, ostudzić, włożyć do lodówki na 12h. Po tym czasie wlać krem do misy miksera i ubijać na najwyższych obrotach aż zgęstnieje.
Dodatkowo:
- konfitura z pomarańczy,
- pół szklanki wiórek kokosowych,
- alkohol lub herbatę do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie),
Biszkopt podzielić na trzy części, można nasączyć. Posmarować połową konfitury, nałożyć część kremu, posypać wiórkami. Drugi blat i te same czynności. Odłożyć trochę kremu do dekoracji.
Ciasto dać do lodówki do przegryzienia :).
Smacznego!!! :)
Kawałeczek dla mnie!
OdpowiedzUsuńPuszyste, delikatne i leciutkie, w dodatku cytrusowe - idealne na lato :)
OdpowiedzUsuń