środa, 5 czerwca 2013

Tort Słoneczny

  Z okazji... brzydkiej pogody, żeby słońce znowu u nas zagościło. Już powoli zapominam jak wygląda, moje niebo zaciągnięte jest chmurami po horyzont. I przestałam wierzyć (i oglądać) pogodę.
Przepyszny tort przełożony konfiturą z pomarańczy i kremem z białej czekolady, na biszkopcie. Ciasto jest orzeźwiające i chce się więcej niż kawałek :).


 
Biszkopt czekoladowy przepis tu klik

Składniki na krem:
- 200g białej czekolady (ja kupiłam alpen gold),
- 500 ml śmietany kremówki,

Czekoladę pokroić, śmietankę umieścić w rondelku, podgrzewać. Wrzucić czekoladę, mieszać do rozpuszczenia, uważać by nie zagotować. Zdjąć z palnika, ostudzić, włożyć do lodówki na 12h. Po tym czasie wlać krem do misy miksera i ubijać na najwyższych obrotach aż zgęstnieje. 

Dodatkowo:
- konfitura z pomarańczy,
- pół szklanki wiórek kokosowych,
- alkohol lub herbatę do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie),

Biszkopt podzielić na trzy części, można nasączyć. Posmarować połową konfitury, nałożyć część kremu, posypać wiórkami. Drugi blat i te same czynności. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. 
Ciasto dać do lodówki do przegryzienia :).



Smacznego!!! :)







2 komentarze:

  1. Puszyste, delikatne i leciutkie, w dodatku cytrusowe - idealne na lato :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)