piątek, 28 czerwca 2013

Truskawkowy sernik na zimno

Sernik bardzo szybki do zrobienia i bardzo szybko znikający :) ,
 przepis pochodzi z tu klik


  Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych,
- 250 ml śmietany 30%,
- 700 g serka homogenizowanego (ja kupiłam w Lidlu),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody (najlepiej włożyć szklankę z żelatyną do większego pojemnika z wrzącą wodą, wtedy żelatyna rozpuści się bez grudek),
- 500 g truskawek,
- 1 opakowanie galaretki czerwonej,


   Przygotować żelatynę, odszypułkować truskawki. Biszkopty poukładać na dnie tortownicy (moja tortownica ma ma 30 cm). Aby biszkopty trzymały się na dnie i nie "latały" kiedy wlejemy masę najlepiej rozpuścić łyżkę galaretki w niewielkiej ilości wody i tym "przyklejać" do dna ciastka. Truskawki poukładać na biszkopty.
    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Dalej miksując na troszkę mniejszych obrotach dodawać serek, na końcu żelatynę. Całość wylewamy na truskawki, masa powinna być dosyć gęsta, wtedy sernik jest puszysty. Wkładamy na jakiś czas do lodówki, w tym czasie rozrabiamy galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Sernik wyjąć z lodówki, pokroić truskawki na plasterki, poukładać i wylać tężejącą galaretkę.


 Smacznego !!!
:)


1 komentarz:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)