poniedziałek, 5 września 2011

Lasagne ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem

Z kurczakiem, bo mój mąż bez mięsa się nie obejdzie : ). A ze szpinakiem, bo ostatnio bardzo go polubiłam, za jego walory kolorystyczne, smakowe i witaminowe, jest rozpływający się w ustach dzięki mascarpone i dodatku żółtek. Wszystkie składniki świetnie ze sobą współgrają, suszone pomidorki, sos z kremówki i camemberta jest aksamitny i powiem, że o niebo smaczniejszy niż beszamelowy. Mogę śmiało powiedzieć, że ta wersja jest uzależniająca. Inspiracja stąd




Składniki:
- makaron lasagne ( ja użyłam takiego beż wstępnego gotowania, ale następnym razem na pewno podgotuję),
- 50 dkg szpinaku, ja użyłam mrożonego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kopiasta łyżka serka mascarpone,
- 2 żółtka,
- 1 średnia cukinia,
- 10 dkg sera camembert,
- 4 łyżki śmietany kremówki,
- 1 filet z kurczaka,
- pół słoiczka suszonych pomidorków z zalewy ( opcjonalnie),
- 2 łyżka tartego sera żółtego,

Filet z kurczaka, pokroić na cienkie plasterki, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na patelni.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, nawet jeśli bez wstępnego gotowania, radziłabym lekko podgotować.
Szpinak jeśli mrożony, wrzucić na patelnię i odparować, ale nie do końca. Jeśli świeży szpinak opłukać, otrzepać z wody i włożyć na suchą patelnię. Podgrzewać mieszając przez około pół minuty lub krócej do czasu aż szpinak zwiędnie. Zdjąć z patelni i odcisnąć na sicie (może pozostać trochę wilgoci na szpinaku). Posiekać na 1 - 2 cm kawałki i włożyć z powrotem na jeszcze ciepłą patelnię.
Do odparowanego szpinaku dodać, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser mascarpone i żółtka, wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Cukinię pokroić na cienkie plasterki, ser camembert na kawałeczki. Na dnie naczynia ułożyć pierwsze,płaty lasagne, na każdym ułożyć plasterki cukinii, camembert, kurczak, pomidorki i połowę szpinaku, znów makaron, reszta składników, przykryć makaronem.
Na patelnię po szpinaku wlać 3 łyżki śmietanki kremowej i dodać odłożoną łyżkę camemberta, podgrzewać mieszając aż ser się roztopi i powstanie gładki sos. Polać po lasagne, posypać serem żółtym, piec około 20 min, aż ser się zarumieni.




1 komentarz:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)