czwartek, 26 stycznia 2012

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Przypomniało mi się (a raczej Gosia mi przypomniała), że miałam je na liście do zrobienia. Mały rzut okiem na lodówkę: ciasto francuskie- jest, jajko- jest, ser- jest. Świetne jako przekąska, tak na szybko, bardzo lubimy :  )  np. przed telewizorkiem oglądając ulubiony film lub jakiś meczyk...



Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego,
- 1 jajo,
- 10 dkg sera żółtego (w sumie dowolnego),
- papryka ostra, bazylia lub oregano,

Ser zetrzeć na małych oczkach, najlepiej takich jak ziemniaki na placki ziemniaczane. Rozwinąć ciasto, przekroić na pół, posmarować jajkiem obie części. Jedną posypać grubo serem, posypać przyprawami. Przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć. Kroić na paseczki około 1cm, zlepić dobrze końcówki i skręcić. Układać na papierze do pieczenia, można dodatkowo lekko posmarować pozostałym jajkiem, piec w około 200stopniach do ze złocenia.






6 komentarzy:

  1. Idealne do pogryzania podczas oglądania filmu.
    Idę wyszperać w lodówce ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przekąska na mecz:D Przyda się podczas Euro2012 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam takie paluszki już nie raz i są przepyszne, także polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie paluszki są niebezpieczne ;) Sięga się po jednego, a za chwilę znika cała sterta :). Twoje wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz z kolei Ty przypomniałaś mi że mam wypróbować te paluchy :) na pewno skorzystam z przepisu, dzięki !

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajna i szybka do zrobienia przekąska :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)