wtorek, 24 stycznia 2012

Bułeczki na jogurcie

Pyszne, pachnące, mięciutkie mmm, ledwo zrobione a już nie ma po nich śladu. Na śniadanie lub podwieczorek, po prostu idealne i bardzo łatwe do zrobienia. Źródło tu 


 Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżka cukru,
- 15 g świeżych drożdży,
- 200 g jogurtu gęstego np. greckiego,
- 120 ml mleka + mleko do posmarowania bułeczek,
- 60 g miękkiego masła,
- 1 jajko,
- ziarno do posypania ( mak, sezam),
  Wszystkie składniki połączyć w misce, zagnieść dokładnie ciasto, będzie lekko klejące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie lekko oprószonymi mąką rękami podzielić ciasto na bułeczki około 90-100 g. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (luźno, dosyć dużo rosną),przykryć ściereczka na 30 min. Posmarować mlekiem, posypać np. makiem. Piec w 200 stopniach około 15 min.











2 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie smakowicie, aż chciałoby się schrupać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)