Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżka cukru,
- 15 g świeżych drożdży,
- 200 g jogurtu gęstego np. greckiego,
- 120 ml mleka + mleko do posmarowania bułeczek,
- 60 g miękkiego masła,
- 1 jajko,
- ziarno do posypania ( mak, sezam),
Wszystkie składniki połączyć w misce, zagnieść dokładnie ciasto, będzie lekko klejące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie lekko oprószonymi mąką rękami podzielić ciasto na bułeczki około 90-100 g. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (luźno, dosyć dużo rosną),przykryć ściereczka na 30 min. Posmarować mlekiem, posypać np. makiem. Piec w 200 stopniach około 15 min.
Wyglądają obłędnie smakowicie, aż chciałoby się schrupać :)
OdpowiedzUsuńpiękne!
OdpowiedzUsuń