Witam was w Nowym Roku 2012 : )
Kapuśniaczki idealne na wieczór sylwestrowy lub przyjęcie karnawałowe. Ciasto krucho-drożdżowe a na nadzienie kapusta kiszona z grzybkami i cebulką. Wypróbowałam już kilka przepisów na ciasto, to jest zdecydowanie najlepsze, nie kruszy się i dobrze się rozwałkowuje.
Najlepsze w barszczykiem czerwonym.
Farsz:
- 50-60 dkg kiszonej kapusty,
- 2 średnie cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- spora garść suszonych grzybków,
- sól, pieprz, majeranek, kminek mielony i w całości,
- liść laurowy, ziele angielskie,
Ciasto:
- 10 dkg drożdży,
- mały kubeczek śmietany 12% w temperaturze pokojowej,
- 250 g margaryny,
- 4 szklanki mąki,
- 4 jajka (żółtka do ciasta, białka zostawiamy do posmarowania kapuśniaczków)
- łyżeczka cukru, łyżeczka soli,
Grzybki wieczór wcześniej namoczyć w wodzie. Następnego dnia ugotować, odcedzić część wywaru zostawić, grzybki posiekać. Kapustę odcisnąć, lekko posiekać, zalać wodą dodać liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować do miękkości około 2h. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć dodać grzybki i stopniowo odcedzoną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku wszystkimi przyprawami.
W śmietanie rozrobić drożdże. Mąkę przesiać do miski, posiekać w niej margarynę, dodać żółtka, śmietanę, sól i pieprz. Dobrze wyrobić, nie powinno się lepić, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie lekko wyrobić, odrywać kawałki, rozwałkować na prostokąt, nakładać nadzienie po środku, ciasto dookoła posmarować białkiem składać na pół, przygnieść widelcem, dzielić na kawałeczki, układać na blaszce. Posmarować białkiem, posypać kminkiem i piec w 180stopniach do ze złocenia.
porywam kilka takich kapuśniaczków. mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne. Lubię takie przekąski:)
OdpowiedzUsuńkapuśniaczki pierwsza klasa, idealnie dopieszczone.
OdpowiedzUsuńDoskonała przekąska ;-))) Jakoś nigdy nie udało mi się ich upiec, ale chyba czas najwyższy nadrobić zaległości ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl