czwartek, 19 stycznia 2012

Boczek w roladzie

Aromatyczny boczek, a zrolowany smakuje jeszcze lepiej. Marynata z miodem i różnymi ziołami, a w środku suszone pomidory i czosnek.



Składniki:
- boczek o wadze około 1 kg,
- pół słoiczka suszonych pomidorków z zalewy,
- 4 ząbki czosnku,
Marynata:
- 3 łyżki miodu,
- 2-3 łyżki oleju,
- majeranek, tymianek,
- mielony kminek,
- roztarte ziarna kolendry,
- papryka słodka i ostra,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 2 listki laurowe,
Dodatkowo:
- nić wędliniarska,

Boczek umyć, osuszyć, natrzeć solą, a resztę składników marynaty wymieszać razem w misce, czosnek wycisnąć przez praskę. Natrzeć dokładnie mięso, wzdłuż boczku ułożyć przepołowiony czosnek i pomidorki. Dobrze go zrolować, położyć na wierzchu listek laurowy, związać kilka razy. Odłożyć na noc do lodówki.  Do naczynia żaroodpornego nalać odrobinę oleju, piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec boczek około 2 h, podlewając pod koniec wytopionym tłuszczem.

1 komentarz:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)