- boczek o wadze około 1 kg,
- pół słoiczka suszonych pomidorków z zalewy,
- 4 ząbki czosnku,
Marynata:
- 3 łyżki miodu,
- 2-3 łyżki oleju,
- majeranek, tymianek,
- mielony kminek,
- roztarte ziarna kolendry,
- papryka słodka i ostra,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 2 listki laurowe,
Dodatkowo:
- nić wędliniarska,
Boczek umyć, osuszyć, natrzeć solą, a resztę składników marynaty wymieszać razem w misce, czosnek wycisnąć przez praskę. Natrzeć dokładnie mięso, wzdłuż boczku ułożyć przepołowiony czosnek i pomidorki. Dobrze go zrolować, położyć na wierzchu listek laurowy, związać kilka razy. Odłożyć na noc do lodówki. Do naczynia żaroodpornego nalać odrobinę oleju, piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec boczek około 2 h, podlewając pod koniec wytopionym tłuszczem.
boczus wyglada na smakowity:)
OdpowiedzUsuń