Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego,
- 1 jajo,
- 10 dkg sera żółtego (w sumie dowolnego),
- papryka ostra, bazylia lub oregano,
Ser zetrzeć na małych oczkach, najlepiej takich jak ziemniaki na placki ziemniaczane. Rozwinąć ciasto, przekroić na pół, posmarować jajkiem obie części. Jedną posypać grubo serem, posypać przyprawami. Przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć. Kroić na paseczki około 1cm, zlepić dobrze końcówki i skręcić. Układać na papierze do pieczenia, można dodatkowo lekko posmarować pozostałym jajkiem, piec w około 200stopniach do ze złocenia.
Idealne do pogryzania podczas oglądania filmu.
OdpowiedzUsuńIdę wyszperać w lodówce ciasto francuskie :)
Super przekąska na mecz:D Przyda się podczas Euro2012 :)
OdpowiedzUsuńRobiłam takie paluszki już nie raz i są przepyszne, także polecam! :)
OdpowiedzUsuńTakie paluszki są niebezpieczne ;) Sięga się po jednego, a za chwilę znika cała sterta :). Twoje wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńTeraz z kolei Ty przypomniałaś mi że mam wypróbować te paluchy :) na pewno skorzystam z przepisu, dzięki !
OdpowiedzUsuńbardzo fajna i szybka do zrobienia przekąska :)
OdpowiedzUsuń