Przełożona bitą śmietaną i wiśniami. Bardzo ładnie się prezentuje.
Składniki:
- 4 jaja,
- pól szklanki mąki pszennej,
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki cukru,
- śmietana kremówka 30%,
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody,
- 2 łyżeczki cukru pudru + cukier do posypania ściereczki
- pół szklanki wódki,
- wiśnie z zalewy, mogą też być mrożone (wcześniej rozmrożone)
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać (tą samą przystawką do ubijania białek). Dodać rozbełtane żółtka i delikatnie wymieszać. Mąki wymieszać, delikatnie przesiewać i wymieszać. Blachę prostokątną o niewysokich brzegach (o wymiarach 43 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać.
Piekarnik chwilę wcześniej włączyć i ustawić na 180 stopni, bez termoobiegu z grzałką dolną i górną. Piec jakieś 8 min, sprawdzając w międzyczasie.
Bawełnianą ściereczkę rozłożyć na blacie, posypać ją cukrem pudrem. Biszkopt prosto z piekarnika przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie ściągnąć papier, zwinąć biszkopt razem z ściereczką, odstawić do wystygnięcia.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać pod koniec żelatynę, na końcu cukier puder do smaku.
Rozwinąć biszkopta, nasącz alkoholem, wyłóż krem (odłożyć 3-4 łyżki do dekoracji), wiśnie. Delikatnie zwinąć, wstawić do lodówki do przegryzienia.
mój mąż ostatnio o takiej marzył ale nie miałam śmietany:) pyszna
OdpowiedzUsuńUwielbiam rolady, ale zawsze mam problem ze zwijaniem tak, żeby biszkopt się nie połamał. Obowiązkowo wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Robię podobną roladę latem, gdy w ogrodzie są truskawki lub maliny :)
OdpowiedzUsuńOch, wieki całe nie piekłam rolady! Wyszła Ci wzorowo. Też bałam się pierwszy raz gdy ją piekłam, że popęka przy zawijaniu ;) Ale nie taki diabeł straszny jak go malują ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTakie przysmaki to w sam raz na moje podniebienie ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
taka rolada nieodlacznie kojarzy mi sie z latem (;
OdpowiedzUsuńAleż piękna! Delikatna :). Super.
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda! :) Jeszcze nigdy nie robiłam rolady, nie wiem czemu, ale wydaje mi się jakoś bardzo skomplikowana
OdpowiedzUsuń