niedziela, 8 stycznia 2012

Rolada biszkoptowa

Zawsze bałam się tego ciasta, że nie wyjdzie, że popęka. Znalazłam wreszcie pomysł na to jak zrobić cienkie i w miarę prostokątne ciasto. Piekę je w formie którą kupiłam z piekarnikiem (tą taką czarną, każdy ją ma : ).
Przełożona bitą śmietaną i wiśniami. Bardzo ładnie się prezentuje.



Składniki:
- 4 jaja,
- pól szklanki mąki pszennej,
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki cukru,

- śmietana kremówka 30%,
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody,
- 2 łyżeczki cukru pudru + cukier do posypania ściereczki
- pół szklanki wódki,
- wiśnie z zalewy, mogą też być mrożone (wcześniej rozmrożone)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać (tą samą przystawką do ubijania białek). Dodać rozbełtane żółtka i delikatnie wymieszać. Mąki wymieszać, delikatnie przesiewać i wymieszać. Blachę prostokątną o niewysokich brzegach (o wymiarach 43 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać.
Piekarnik chwilę wcześniej włączyć i ustawić na 180 stopni, bez termoobiegu z grzałką dolną i górną. Piec jakieś 8 min, sprawdzając w międzyczasie. 
Bawełnianą ściereczkę rozłożyć na blacie, posypać ją cukrem pudrem. Biszkopt prosto z piekarnika przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie ściągnąć papier, zwinąć biszkopt razem z ściereczką, odstawić do wystygnięcia. 
Kremówkę ubić na sztywno, dodać pod koniec żelatynę, na końcu cukier puder do smaku.
Rozwinąć biszkopta, nasącz alkoholem, wyłóż krem (odłożyć 3-4 łyżki do dekoracji), wiśnie. Delikatnie zwinąć, wstawić do lodówki do przegryzienia.



9 komentarzy:

  1. mój mąż ostatnio o takiej marzył ale nie miałam śmietany:) pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rolady, ale zawsze mam problem ze zwijaniem tak, żeby biszkopt się nie połamał. Obowiązkowo wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! Robię podobną roladę latem, gdy w ogrodzie są truskawki lub maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, wieki całe nie piekłam rolady! Wyszła Ci wzorowo. Też bałam się pierwszy raz gdy ją piekłam, że popęka przy zawijaniu ;) Ale nie taki diabeł straszny jak go malują ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie przysmaki to w sam raz na moje podniebienie ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. taka rolada nieodlacznie kojarzy mi sie z latem (;

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda! :) Jeszcze nigdy nie robiłam rolady, nie wiem czemu, ale wydaje mi się jakoś bardzo skomplikowana

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)