niedziela, 22 stycznia 2012

Pierogi z kaszą gryczaną

Za kaszą gryczaną nie przepadam, ale te pierogi całkiem przypadły mi do gustu. Biały ser do nich bardzo pasuje, odmiana dla tradycyjnych pierogów ruskich, które powoli mi się przejadają. Prosto i smacznie ;  ), odsmażane równie pyszne.




Ciasto pierogowe:
- niepełna szklanka ciepłego mleka,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- mąka około 2 szkl,

Farsz:
- woreczek kaszy gryczanej,
- 25 dkg sera białego,
- 1 cebula,
- sól,

Składniki połączyć, zagnieść na elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką. Przygotować farsz.
Cebulę pokroić w kosteczkę, poddusić lekko na oleju. Kaszę ugotować, odcedzić, połączyć z białym serem i cebulką, doprawić solą do smaku.
Ciasto rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, przez około 3 minuty.  Pierogi można podawać ze śmietaną.

2 komentarze:

  1. Polecam mój przepis na pierogi z mąki gryczanej:) Pierogi smakują jak tradycyjne, ładnie się kleją i nie rozpadają się! A dzięki siemieniu lnianemu mają piękny, niecodzienny wygląd :)
    http://magicaljune.pl/pierogi-z-maki-gryczanej-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)