Za kaszą gryczaną nie przepadam, ale te pierogi całkiem przypadły mi do gustu. Biały ser do nich bardzo pasuje, odmiana dla tradycyjnych pierogów ruskich, które powoli mi się przejadają. Prosto i smacznie ; ), odsmażane równie pyszne.
Ciasto pierogowe:
- niepełna szklanka ciepłego mleka,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- mąka około 2 szkl,
Farsz:
- woreczek kaszy gryczanej,
- 25 dkg sera białego,
- 1 cebula,
- sól,
Składniki połączyć, zagnieść na elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką. Przygotować farsz.
Cebulę pokroić w kosteczkę, poddusić lekko na oleju. Kaszę ugotować, odcedzić, połączyć z białym serem i cebulką, doprawić solą do smaku.
Ciasto rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, przez około 3 minuty. Pierogi można podawać ze śmietaną.
Pyszne
OdpowiedzUsuńPolecam mój przepis na pierogi z mąki gryczanej:) Pierogi smakują jak tradycyjne, ładnie się kleją i nie rozpadają się! A dzięki siemieniu lnianemu mają piękny, niecodzienny wygląd :)
OdpowiedzUsuńhttp://magicaljune.pl/pierogi-z-maki-gryczanej-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/