sobota, 28 grudnia 2013

Polędwiczka wieprzowa z sosie grzybowym z kaszą jaglaną

  Jeśli nie macie dość sosu grzybowego po świętach, to z polędwiczką komponuje się on wyśmienicie. Podałam ją z zapomnianą kaszą jaglaną i buraczkami z chrzanem. Dla mnie wyśmienite połączenie.



 Składniki na 2 porcje:

-  2 polędwiczki wieprzowe,
-  200 g śmietanki kremówki,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki masła,
- garść suszonych grzybów,
- koperek,
- tymianek,
- sól, pieprz,

   Grzyby namoczyć noc wcześniej. Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości około 1,5 cm. Lekko rozklepać dłonią, doprawić przyprawami, odłożyć.
   Cebulkę podsmażyć na maśle, można pól na pól z olejem, żeby masło się nie paliło. Grzybki pokroić, dodać do cebulki, podlać odrobiną wody, dusić. Na osobnej patelni usmażyć polędwiczki, krótko z każdej strony, przełożyć na talerz. Gdy prawie cały płyn odparuje z grzybków wlać śmietankę, trzymać na średnim ogniu, dodać polędwiczki. Razem dusić około 5-10 min. Doprawić do smaku, dodać koperek.
    Podawać z kasza jaglaną i buraczkami z chrzanem. 

Smacznego !!!









1 komentarz:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)