poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pstrąg pieczony na ziemniaczkach z masłem koperkowym

   Jedna z moich ulubionych ryb. Zrobiłam ją już chyba na każdy sposób, a ta właśnie ulubiona, podana z ziemniakami z tymiankiem i pietruszką. Danie do zrobienia w mig :)

Składniki:
- 2 pstrągi,
- 2 czerwone cebule,
- 4-6 średnie ziemniaki,
- 3 ząbki czosnku,
- pietruszka,
- tymianek,
- płatki chili,
- oliwa,
- 2 łyżki masła
- koperek,
- sól, pieprz,
- cytryna,


   Ziemniaki wyszorować, pokroić na mniejsze kawałki, cebule na cztery. Skropić oliwą, dodać posiekaną pietruszkę, tymianek, posiekany drobno czosnek, chili, sól, wyłożyć do brytfanny. Wstawić do piekarnika na 15 min na 180 stopni.
   W międzyczasie pstrąga oczyścić natrzeć solą i pieprzem, skropić cytryną. Miękkie masło połączyć z koperkiem, włożyć do ryby. Ułożyć ryby na ziemniakach, piec 10 min, po ty czasie można przykryć ogon kawałkiem folii aby się nie spiekł. Pieczemy jeszcze 10-15 min.



Smacznego !!!!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)