- 350g mąki pszennej,
- 1 masło,
- 1 cukier waniliowy,
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
Zagnieść ciasto, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Masa:
- 0,5 L mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 żółtko,
- budyń śmietankowy lub waniliowy,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 masło w temperaturze pokojowej,
- kieliszek ekstraktu z wanilii,
Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. W szklance rozmieszać budyń, żółtko, mąkę. Ugotować budyń, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch dodawać po łyżce budyniu, dodać ekstrakt.
Lukier:
- 1 białko,
- 150 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka octu,
- szczypta soli,
Białko ubić z solą w metalowej lub szklanej misce dobrze osuszonej, gdy będzie już wybite dodawać po łyżce cukru, ubijać aż do rozpuszczenia cukru, na samym końcu ocet.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować dość cienko, na kilka milimetrów, wycinać krążki literatką, na każdym ciastku nakładać lukier, piec około 10 min w 180 stopniach.
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej,
- około 200 ml kremówki,
- łyżka masła,
- opakowanie wiórek kokosowych do obtaczania,
Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę, odstawić na chwilę, wymieszać, dodać masło. Powinno mieć dość gęstą konsystencję, by nie spływała z ciastek.
Składanie ciasteczek:
Na jedno ciastko nakładać krem, przykrywać drugim ciastkiem, obtaczać w polewie i wiórkach, odstawić do "scalenia" ;).
Miam miam ! Ten krem musi rozpływać się w ustach ! Ale bym się wgryzła :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na jedno, albo dwa, jeśli jeszcze zostaną ;)
UsuńWow, już sobie wyobrażam jakie te wszystkie warstwy są pyszne :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka, pozdrawiam :***
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na małe słodkie przekąski :D
OdpowiedzUsuń