wtorek, 26 listopada 2013

Wątróbka drobiowa z chili i złotą renetą

   Wątróbka, takie standardowe danie obiadowe z nieco ulepszonym przepisem, z dodatkiem płatków chili, miodu lipowego i jabłek, złotej renety (szara reneta też może być), danie wyszło lekko ostre a mięso delikatne. Wątróbka na w sobie mnóstwo żelaza, cynku i miedzi. Jest źródłem witamin: A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. W 100 gramach wątróbki znajduje się ponad połowa dziennego zapotrzebowania witaminy PP :)



Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej,
- 4 cebule,
- 1 jabłko złota lub szara reneta,
- 1 łyżka miodu lipowego,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- mąka do obtoczenia mięsa,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia

Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i żółtych części. Cebule pokroić w pióra, w rondlu rozgrzać olej, zacząć dusić cebulę, dodać chili. Pokroić jabłko, po chwili dodać do cebuli oraz łyżkę miodu. Wątróbkę obtoczyć w mące (pamiętać by nie solić, ponieważ będzie twarda), podsmażyć z obu stron na osobnej patelni pod przykryciem ponieważ lubi strzelać :), przełożyć do duszonej cebuli i przykryć na chwilkę. Dopiero teraz doprawić solą i pieprzem. Podawać z surówką z kiszonej kapusty.



Smacznego !!!



1 komentarz:

  1. Wątróbka z jabłkiem jak najbardziej. Ale z chilli i miodem? Mmm, może być ciekawie. Bardzo lubię wątróbkę, więc chyba spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)