Składniki na 4 porcje:
- 3-5 dużych borowików,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 mała cebula,
- 1/4 kostki masła,
- 200 g ryżu do risotto,
- 80 ml białego wina,
- natka pietruszki,
- parmezan,
- sól, pieprz,
Cebulę posiekać w kosteczkę, zeszklić na maśle (część masła zachować na koniec), grzyby pokroić w ładne plasterki, dodać do cebuli i dusić do miękkości. Grzyby wyjąć, odłożyć.
Do cebuli dodać suchy ryż, powinien cały pokryć się masłem. Po chwili dodać grzyby, kilka pasków zostawić do dekoracji, wlać wino mieszać aż do odparowania. Kiedy wino odparuje, wlewać po jednej małej filiżance bulion i mieszać do wchłonięcia. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać posiekaną natkę, zdjąć z ognia, dodać parmezan i wymieszać, dodać masło, doprawić do smaku. Podawać od razu.
Smacznego!!!
moje smaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto !
OdpowiedzUsuńZ borowikami musi być pyszne :)
Pozdrawiam.
Mmmm, wszystko co ma w sobie grzyby jest przez moją osobę przyswajalne w ilościach hurtowych ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda!
uwielbiam risotta z dodatkiem grzybow ;) mniam ;)
OdpowiedzUsuń