wtorek, 16 kwietnia 2013

Tort mocno czekoladowy z lekkim kremem

Tym razem chciałam odejść od tradycyjnego biszkoptu i zrobiłam ciemne i mocno czekoladowe ciasto, przełożone ubitą kremówką połączoną z jabłkami lekko duszonymi w soku jabłkowym, pyszności :)
Polecam serdecznie!!




Składniki na ciasto:
- 5 jajek,
- 250 g jasnego brązowego cukru,
- 75 g gorzkiej czekolady dobrej jakości,
- 150 g masła,
- 50 g kakao,
- pół filiżanki mocnej kawy,
- 100 g kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki mleka,
- 200 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,

 Składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki. W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając . Odłożyć do wystudzenia.
W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było grudek to najlepiej rózgą.
Do innej miski mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą.
W misie miksera ubić całe jajka z brązowym cukrem, do jasności i puszystości, około 5-6 min. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć i wyrównać ciasto.  Piec do suchego patyczka w 160-170stopniach. 
Po wystudzeniu przekroić na dwie części.

Składniki na masę:
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 3 duże jabłka, raczej twarde,
- 0,5 L soku jabłkowego,
- cukier puder do smaku,

  Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Do rondelka wlać sok i włożyć jabłka, smażyć, maja nabrać soku i nie powinny się rozpadać. Ostudzić.
Kremówkę ubić na najwyższych obrotach miksera. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzącej wody, dodać delikatnie do kremówki i wsypać 2 łyżeczki cukru pudru. 
Jabłka odsączyć i połączyć ubitą śmietankę. Trzeba to robić delikatnie. 
Ciasto nasączyć herbatą lub alkoholem, przełożyć kremem i dowolnie udekorować.


Smacznego !!! :)

 



















1 komentarz:

  1. Nie wiem dlaczego, ale przypomina mi wuzetke :). Bardzo, bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)