Truskawki, truskawki, wszędzie je widzę, ale już mniej się ich robi na straganach. Czy znudziły się wam już one? W zimie brakuje takiej świeżej, pękatej i czerwoniutkiej truskaweczki. Trzeba się cieszyć póki ogródki i warzywniaki obfitują w polskie warzywa i owoce.
Sernik bardzo moocno czekoladowy, na spodzie z kruchych ciasteczek czekoladowych z czekoladą. Masa serowa składa się tylko na wymieszanie składników, bez dodatku mąki. Mus truskawkowy przełożony ubitą kremówką. Po prostu pyszności, moi smakosze Polecają !!!!! ; )
Natchnął mnie ten przepis
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 200g kruchych ciasteczek czekoladowych,
- 1 łyżka kakao,
- 50g masła,
- 50g ciemnej czekolady,
Masa serowa:
- 500g zmielonego twarogu,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 białko jaja,
- 150g pół na pół mlecznej i gorzkiej czekolady,
Dodatkowo:
- 250 ml kremówki,
- około 500g truskawek,
Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao i roztopione masło z czekoladą. Wyłożyć dno i lekko boki tortownicy, wstawić do lodówki na około 3 h (jeśli czas na to pozwala). Piekarnik włączyć na 180 stopni.
Ser wymieszać z cukrem i białkiem, odłożyć około 1/4 masy i połączyć ją z
roztopioną czekoladą energicznie mieszając łyżką. Część masy czekoladowej
rozsmarować na spodzie ciasteczkowym, na to białą masę i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć
temperaturę do 120 stopni i piec przez około 45 minut, aż masa się
zetnie. Wyjąć z piekarnika ostudzić i schłodzić.
Część truskawek zmiksować na mus, posmarować schłodzone ciasto. Ubić kremówkę i wyłożyć na wierzch, udekorować kawałkami truskawek.
Smacznego !!! ; )
Ten przepis na serniczek bierze udział w Akcji Serniki 2012
Bardzo apetyczny serniczek;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Ja tam nigdy nie mam dość truskawek:) Zapasy w słoiczkach porobione, świeże się mrożą więc jestem zabezpieczona, a taki serniczek to może jeszcze zdążę zrobić ze świeżych ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w akcji sernikowej :) I tez nigdy nie mam dość truskawek! :)
OdpowiedzUsuń