niedziela, 17 czerwca 2012

Kruche z rabarbarem

Kruche jest zawsze na czasie, pasuje z każdym dodatkiem, można zrobić upiec kruche babeczki  i odstawić w pudełku, albo zarobić ciasto i zamrozić. Ja bardzo lubię wydanie z rabarbarem i pianką z białek. Trzeba szybko jeść, ale z tym nie ma problemu, bo mimo odciśnięcia rabarbaru lubi przemakać. Polecam!!!


Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 3 żółtka, osobno białka,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 kopiaste łyżki śmietany 12% lub 18%,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 15 dkg cukru,
- 3/4 kostki masła,
- 1/4 kostki smalcu,
- około 0,5 kg rabarbaru,
- różowy kisiel,


    Mąkę przesiać przez sitko, posiekać w niej margarynę i smalec, dodać cukry, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rozwałkowany placek, posypać delikatnie mąką ziemniaczaną i rozetrzeć dłonią (to zapobiega nadmiernemu przeciekaniu wody a owoców). Rabarbar zasypać 2 łyżkami cukru, by puścił lekko sok. Białka ubić pod koniec wsypać kisiel.  Jedną część ciasta zetrzeć na tarce (grube oczka), wyłożyć rabarbar i następnie pianę z białek, zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 40 min w 180stopniach, do ze złocenia wierzchniej warstwy. Jeszcze ciepłą posypać cukrem pudrem.

 


4 komentarze:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)