Kruche jest zawsze na czasie, pasuje z każdym dodatkiem, można zrobić upiec kruche babeczki i odstawić w pudełku, albo zarobić ciasto i zamrozić. Ja bardzo lubię wydanie z rabarbarem i pianką z białek. Trzeba szybko jeść, ale z tym nie ma problemu, bo mimo odciśnięcia rabarbaru lubi przemakać. Polecam!!!
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 3 żółtka, osobno białka,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 kopiaste łyżki śmietany 12% lub 18%,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 15 dkg cukru,
- 3/4 kostki masła,
- 1/4 kostki smalcu,
- około 0,5 kg rabarbaru,
- różowy kisiel,
Mąkę przesiać przez sitko, posiekać w niej margarynę i smalec, dodać
cukry, proszek do pieczenia i żółtka. Wszystko razem zagnieść na gładkie
ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować. Blaszkę do pieczenia
wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rozwałkowany placek, posypać
delikatnie mąką ziemniaczaną i rozetrzeć dłonią (to zapobiega
nadmiernemu przeciekaniu wody a owoców). Rabarbar zasypać 2 łyżkami cukru, by puścił lekko sok. Białka ubić pod koniec wsypać kisiel. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce (grube oczka), wyłożyć rabarbar i następnie pianę z białek, zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 40 min w 180stopniach, do ze złocenia wierzchniej warstwy. Jeszcze ciepłą posypać cukrem pudrem.
zdecydowanie mam słabość do kruchego z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńpyszne:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałek do kawy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń