wtorek, 5 czerwca 2012

Kruche babeczki z kremem cytrynowym i owocami

    Zielone jeszcze pola zbóż przepełniają miejscami piękne koralowe, czerwone maki, niebieskie w najpiękniejszym odcieniu tego koloru chabry i delikatne białe rumianki. Maków szkoda zrywać, szybko więdną, nacieszam nimi oczy przejeżdżając codziennie. Chabry zabrałam ze sobą, pięknie prezentują się w wazonie i wśród moich babeczek.

  Najlepsze kruche babeczki jakie robiłam, ciasto jest przyjemne w pracy jak i jedzeniu : ). Ciasto można śmiało zamrozić, jak i upieczone babeczki włożyć do pojemnika i przetrzymywać przez jakiś czas, a gdy niespodziewani goście zapukają do drzwi będzie okazja do poczęstowania.

Babeczki chodziły za mną jakiś czas i ostatnio się zmobilizowałam. Jestem zadowolona z ich smaku jak i zdjęcia (ładne mi się udało ;).
 




Składniki na około 30 babeczek:
- 250 g mąki,
- 100 g zimnego masło,
- 100 g cukru,
- szczypta soli
- 2 jajka,

  Wszystkie składniki oprócz jajek, rozetrzeć lekko między palcami. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jakieś 2h.
   Stolnicę lekko podsypać mąką rozwałkowywać ciasto na grubość około 2 mm. Foremki do babeczek posmarować masłem. Wycinać kółka troszkę większe od foremek i dobrze wylepić.
Piec w 180 stopniach do ze złocenia. 

Krem:
- 400 g sera jak na serniki,
- 250-300 ml śmietanki kremówki 30%,
- 2-3 łyżeczki cukru pudru,
- pół laski wanilii,
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (cytrynę wcześniej sparzyć),

Dodatkowo:
- truskawki, lub inne ulubione owoce/sezonowe,

   Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier do smaku. Do sera dodawać ubitą śmietankę delikatnie mieszając. Z wanilii wyciągnąć ziarenka i razem ze startą skórką cytrynową dodać do masy. Dosłodzić do smaku.
   Babeczki uzupełniać na godzinę przed podaniem, wtedy będą najsmaczniejsze.



Smacznego ; ) !!!









9 komentarzy:

  1. Ale ślicznie wyglądają takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne;)Aż żal byłoby je zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, świeże zdjęcia. Takie letnie :) Ciekawy blog, chętnie będę zaglądać. Pozdrawiam i zapraszam na moje bloga kulinarno-modoego http://wha-cha-ma-call-it.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne na lato :) Wygladaja przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile tu pięknych kolorów! Lato w pełni!

    OdpowiedzUsuń
  6. Listki mięty przyciągają oko, piękne wiosenne babeczki.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja zabieram jedną...albo dwie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ kolorowe! Idaelne na lato!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe byłyby do popołudniowej herbaty ;) Pyszne smaki lata!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)