Zielone jeszcze pola zbóż przepełniają miejscami piękne koralowe, czerwone maki, niebieskie w najpiękniejszym odcieniu tego koloru chabry i delikatne białe rumianki. Maków szkoda zrywać, szybko więdną, nacieszam nimi oczy przejeżdżając codziennie. Chabry zabrałam ze sobą, pięknie prezentują się w wazonie i wśród moich babeczek.
Najlepsze kruche babeczki jakie robiłam, ciasto jest przyjemne w pracy jak i jedzeniu : ). Ciasto można śmiało zamrozić, jak i upieczone babeczki włożyć do pojemnika i przetrzymywać przez jakiś czas, a gdy niespodziewani goście zapukają do drzwi będzie okazja do poczęstowania.
Babeczki chodziły za mną jakiś czas i ostatnio się
zmobilizowałam. Jestem zadowolona z ich smaku jak i zdjęcia (ładne mi
się udało ;).
Składniki na około 30 babeczek:
- 250 g mąki,
- 100 g zimnego masło,
- 100 g cukru,
- szczypta soli
- 2 jajka,
Wszystkie składniki oprócz jajek, rozetrzeć lekko między palcami. Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jakieś 2h.
Stolnicę lekko podsypać mąką rozwałkowywać ciasto na grubość około 2 mm. Foremki do babeczek posmarować masłem. Wycinać kółka troszkę większe od foremek i dobrze wylepić.
Piec w 180 stopniach do ze złocenia.
Krem:
- 400 g sera jak na serniki,
- 250-300 ml śmietanki kremówki 30%,
- 2-3 łyżeczki cukru pudru,
- pół laski wanilii,
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (cytrynę wcześniej sparzyć),
Dodatkowo:
- truskawki, lub inne ulubione owoce/sezonowe,
Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier do smaku. Do sera dodawać ubitą śmietankę delikatnie mieszając. Z wanilii wyciągnąć ziarenka i razem ze startą skórką cytrynową dodać do masy. Dosłodzić do smaku.
Babeczki uzupełniać na godzinę przed podaniem, wtedy będą najsmaczniejsze.
Smacznego ; ) !!!
Ale ślicznie wyglądają takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńPiękne;)Aż żal byłoby je zjeść!
OdpowiedzUsuńFajne, świeże zdjęcia. Takie letnie :) Ciekawy blog, chętnie będę zaglądać. Pozdrawiam i zapraszam na moje bloga kulinarno-modoego http://wha-cha-ma-call-it.blogspot.com
OdpowiedzUsuńidealne na lato :) Wygladaja przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńIle tu pięknych kolorów! Lato w pełni!
OdpowiedzUsuńListki mięty przyciągają oko, piękne wiosenne babeczki.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
To ja zabieram jedną...albo dwie!
OdpowiedzUsuńAleż kolorowe! Idaelne na lato!
OdpowiedzUsuńWspaniałe byłyby do popołudniowej herbaty ;) Pyszne smaki lata!
OdpowiedzUsuń