piątek, 27 kwietnia 2012

Drożdżówki z rabarbarem i jagodami


Rabarbaru ciąg dalszy.
Podczas opróżniania zamrażalki zachowały się jagody, okazało się że z rabarbarem są parą idealną ;-). Drożdżówki puchate z pyszną waniliową kruszonką, obficie nadziane. Ciasta drożdżowego nigdy dość (tym bardziej być pochwalonym przez mistrza, czyli moją mamę ), a zapach roznoszący się po mieszkaniu mmm.
Spróbujcie tego połączenia, a może już ktoś taki eksperyment ma za sobą?

Składniki:
- 500 g mąki,
- 1/4 kostki drożdży (tej standardowej, czyli około 25g),
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- niepełna szklanka mleka + do posmarowania bułeczek,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 60 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego,
- pół łyżeczki soli,

Nadzienie:
- szklanka jagód (u mnie mrożonych),
- szklanka rabarbaru,
- cukier do posłodzenia,

    Jagody (jeśli mrożone rozmrozić) zblendować i  dosłodzić według swojego smaku.
    Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki, posypać 2 łyżkami cukru i odstawić.



Kruszonka:
- 50 g masła miękkiego,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka zwykłego cukru,
- około 100 g mąki,

   Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić gładką kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
     Mleko podgrzać. W misce rozetrzeć cukier z drożdżami, wlać ciepłe mleko i łyżkę mąki. Odstawić aż zacznie się pienić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajka, zaczyn z drożdży i jogurt. Wyrabiać nie dosypując mąki, w połowie wyrabiania wlać roztopione masło. Podsypać lekko mąką, ciasto ma być lekko lepiące i elastyczne. Przykryć czysta ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 h.
     Po tym czasie, stolnicę podsypać mąką, lekko wyrobić. oddzielać kawałki około 100 g. Rolować wałeczki, spłaszczyć z góry, na środku zrobić wgłębienie placami wzdłuż prawie do samego dna, tak aby nadzienie podczas pieczenia nie wypłynęło z bułeczki.W to miejsce nakładać mus jagodowy i kawałki rabarbaru. Posmarować ciasto mlekiem, kruszonkę zetrzeć na tarce.
    Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 min.
    
    








2 komentarze:

  1. ale mnie zainspirowałaś do wypieków z rabarbarem :) i te Twoje bułeczki :) jutro piekę chleb i zawsze marzyłam by upiec bułki, więc skorzystam z Twojego przepisu 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja bardzo smakowicie, wlasnie zrobilas mi na nie ochote :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)