poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Czekoladowe babeczki z jagodami

Niebo w gębie : D.  Czekoladowe brownie, wilgotne w środku z lekko chrupiącą powłoczką, dodałam jagody, które "wreszcie" się skończyły, świetnie będą pasowały malinki, albo truskawki.
Połowę zjedliśmy jeszcze ciepłe łyżeczką, te ostygnięte też zdały egzamin. Do przepisu będę na pewno wracać. Moment upieczonej babeczki  ciężko wyczuć, nie pieczemy do suchego patyczka, trzeba wyczuć "na oko" ; - )
    Dla starszych do pracy, dla dzieci do szkoły i na majówkę idealne czyli uniwersalne.
Źródło tu


Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g masła,
- 2 jajka 
- około 200 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka jagód, malin, lub podobnych owoców, mogą być mrożone,

Masło i czekoladę rozpuścić na małym ogniu, mieszając, przestudzić.

Roztopioną czekoladę i pozostałe składniki (oprócz owoców) zmiksować na gładką masę. Wrzucić owoce (jeśli mrożone, lekko rozmrozić) i delikatnie wymieszać.

Powstałą masę nałożyć do foremek od muffinek (najlepsze silikonowe lub papierowe papilotki), do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). 

Smacznego ;-)





5 komentarzy:

  1. Zupelnie sie nie dziwie, ze nie mogliscie sie powstrzymac przed wyjadaniem ich lyzeczka z foremek - mi tez pewnie by sie nie udalo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jagodami są jedne z lepszych, robiłam z borówkami tez pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam babeczki z jagodami, Twoje wyglądają baaaardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie. Jak tylko pojawią się jagody, to muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie pysznie!! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)