czwartek, 12 kwietnia 2012

Bułeczki na płatkach owsianych

Zabrakło chleba w domu, a była niedziela, wszystkie piekarnie zamknięte. Szybki przegląd przepisów na bułeczki, te były idealne. Mięciutkie, pyszne z dodałam siemię lniane i jeszcze nie raz je zrobię : )



Składniki:
- pół szkl płatków owsianych,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka masła,
- łyżeczka soli,
- 1 szklanka wrzącej wody,

Zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

- czubata łyżeczka suchych drożdży,
- 3 łyżki letniej wody,
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- 1,5 szklanki mąki żytniej razowej,
- niepełna szklanka mąki pszennej,
- mleko do posmarowania bułeczek,
- płatki owsiane do posypania,

     Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dostawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami, dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Następnie mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Przełożyć na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (ciasto może być lekko klejące).
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i odstawić do podwojenia objętości. Odgazowując (uderzając lekko dłonią) i zostawić, by odpoczęło na stolnicy 5 minut.

     Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami. 
     Piec około 15-20 min w 200stopniach.

 

7 komentarzy:

  1. Ja też na pewno zrobię, wyglądają smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają. Jeśli dobrze pamiętam, robiłam je kiedyś

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo tak :) ja tez na pewno je zrobie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Lecę po żytnią mąkę i chyba jeszcze dziś je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne! U mnie też bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)