niedziela, 29 kwietnia 2012

Szaszłyki z kurczakiem

Sezon grillowy uważam za otwarty! :-)

     Jak wspaniale jest leniuchować w słoneczku, gdzie w tle słychać świergolące ptaki, pszczółki buszujące na drzewach, po prostu wiosna w pełni. 
     Opalenizna już się pojawiła i grill również udany.

Szaszłyki z boczkiem i pastą z suszonych pomidorków z zalewy. Przy zwijaniu trzeba trzymać nerwy na wodzy bo mięso lubi uciekać. Są pyszne i można je upiec również w piekarniku. Podałam je również z moimi ulubionymi pomidorkami.


Składniki na 2 szaszłyki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 3 plasterki boczku,
- pół słoiczka pomidorków z zalewy,
- oregano, bazylia,
- sól,

Umytą pierś przykryć folią spożywczą, rozbić dosyć cienko, tak żeby nie powstały dziury. Pomidorki włożyć do miseczki, dodać 2 łyżki oleju z zalewy pomidorowej, zblendować na gładką masę. Mięso doprawić solą, posmarować pastą z pomidorów, ułożyć plasterki boczku, posypać oregano. Dokładnie zwinąć w rulon, kroić na średnie plastry, nakłuwać na patyczki. Piec na grillu lub w piekarniku.

Smacznego ;-) !














4 komentarze:

  1. W takim połączeniu mięsko musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, sezon grillowy otwarty:) te wyglądają bardzo apetycznie!


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)