sobota, 7 stycznia 2012

Naj najłatwiejszy chleb

Najłatwiejszy chleb pod słońcem pszenno-żytni, całkowity czas przygotowania to jakieś 2 godziny. Chrupiąca skórka, wcale nie jest twarda, miąższ delikatny. Świetnie podpasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.
Oryginalnie nazywa się Hätäleipä, fiński chleb awaryjny tutaj źródło

Ot taki chlebuś dla leniwców ; )




Składniki:
- około 20 g drożdży świeżych (14 g w proszku),
- 400 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki miodu (oryginalnie była melasa, ale z miodziem też wyszedł),
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki soli,
- szklanka mąki żytniej (dowolnego typu),
- 3 szklanki mąki pszennej,


Drożdże wymieszać w wodzie, dodać miód. Odstawić na 5 min. Po tym dodać oliwę i sól, mąkę żytnią i wymieszać. Stopniowo dodać mąkę pszenną, wymieszać, można łyżką, do ręki będzie się kleiło. 
Foremkę wysmarować i oprószyć otrębami, przełożyć ciasto i odstawić na 30-60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni wstawić wyrośnięty bochenek oprószony wcześniej mąką, spryskać piekarnik w środku wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 20-30 minut.






3 komentarze:

  1. Już nie raz ratował mnie z opresji. Pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. UHum, ale teraz chciałabym wiedzieć jakie wymiary ma ta Twoja magiczna forma do pieczenia ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. wymiary nie mają w sumie znaczenia, bo moje ciasto było za małe na foremkę jak je wyłożyłam a jednak wyszło super, taka standardowa foremka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)