wtorek, 31 stycznia 2012

Barszcz ukraiński

Chodził za nami i chodził, i wychodził sobie. Ostatnio oglądałam program na TVP1, tam gotujący pan profesor podpowiedział, że dodając przesmażone pomidory na maśle podkreślą smak zupy i nadadzą mu pożądanego koloru. Sprawdziłam i wyszła świetna. Musiałam zrobić wersję bardzo męską, czyli z dużą ilością mięska ; ) , ale mi też posmakowało.


Składniki:
- 40 dkg żeberek wieprzowych,
- 20 dkg boczku,
- 1 kiełbasa typu zwyczajna,
- 3 średnie buraki,
- 2 ziemniaki,
- marchewka,pietruszka,seler, por,
- 1,5 szklanki fasoli Piękny Jaś,
- 3 większe pomidory,
- 2 łyżki masła,
- 2 listki laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól, pieprz

Fasolę zalać wodą, ma być troszkę więcej, zostawić na noc. Następnego dnia zmienić wodę, lekko posolić i ugotować do miękkości, odcedzić.
Żeberka podzielić na mniejsze części, zalać wodą, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i gotować, odszumować. Po około 1 godzinie powinny lekko zmięknąć, dodać ugotowaną fasolę. Buraczki obrać i zetrzeć surowe do zupy, dodać posiekaną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kawałki selera.
W międzyczasie pokroić boczek i kiełbasę, podsmażyć, ale osobno. Jak warzywa zmiękną dodać wędlinę.
Pomidory pokroić na ćwiartki, masło roztopić na patelni, ułożyć pomidory, jak zmiękną z jednej strony to obrócić. Miękkie pomidory przetrzeć przez sitko prosto do zupy. Doprawić do smaku, przed podaniem posypać pietruszką/koperkiem.

1 komentarz:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)