środa, 10 sierpnia 2011

Zupa gulaszowa w zdrowej wersji

Taki obiad dwa w jednym, czyli sycąca zupa, która z powodzeniem zastąpi drugie danie. Jej korzenie sięgają Węgier (nazywana zupą diabelską), gdzie przyrządza się ją tylko z mięsa wołowego, smak podkreśla papryka słodka i ostra, których powinno być dużo w zupie.
Ja proponuję wam jej lżejszą wersję, bardziej dietetyczna, przyrządzoną na mięsie z indyka, zabielane jogurtem naturalnym.
W sumie na pewno ją znacie : D



Składniki:
- 50-60 dkg mięsa (udziec z indyka bez kości),
- puszka pomidorów krojonych, w sezonie 2 duże świeże,
- duża papryka czerwona, żółta i biała,
- pół ostrej papryczki chili,
- 2 ziemniaki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- kostka rosołowa,
- papryka ostra w proszku
- papryka słodka w proszku,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- majeranek,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- olej rzepakowy,

Mięso umyć pokroić w kostkę, tak samo papryki, cebulę i czosnek. Mięso podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć cebulę i czosnek. Podsypać odrobiną papryki słodkiej i ostrej, dodać do mięsa. Garnek z mięsem i cebulą zalać wodą i postawić do gotowania, jak zacznie się gotować wrzucić kostkę rosołową. Dodać liść laurowy i nieodłączne ziele angielskie. Gotować zupę na wodnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić.
Papryki umyć, osuszyć, ułożyć na blaszce wyścielonej folią aluminiową, włożyć do piekarnika na jakieś 15-20 min 170stopni, aż na skórce zaczną się robić czarne pęcherze i będzie pękać, wyjąć i gorące szybko zawinąć w wilgotny ręcznik papierowy, po 15 min, skórka łatwiej zejdzie.
Papryki pokroić, dodać razem z pomidorami do zupy. Gotować do miękkości papryki. Doprawić papryką ostrą i słodką w proszku. Niegotującą już zupę zabielić jogurtem. Podawać z pieczywem.














4 komentarze:

  1. A ja zupki nie znam, ale zapowiada się na prawdę apetycznie;)

    miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie znam i podoba mi się. Lżej strawna niż wersja wołowa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Węgrzy za zabielenie zypy gulaszowej odstawiliby Cię na granicę:(

    Jeśli zupa ma być zdrowa, to kostka rosołowa temu przeczy, tak jak jogurt ( wymysł dziwaczny) Krowa daje mleko, z którego mamy masło, śmietanę, twaróg i maślankę....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale my jesteśmy w Polsce :), a kostka rosołowa może być domowego wyrobu :)

      Usuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)