Składniki:
- 2 kg śliwki węgierki (po wypestkowaniu), powinny być pomarszczone i przejrzałe, takie z ostatniego zbioru,
- 1,2L wódki,
- 70 dkg cukru,
- około 5-7 sztuk goździków,
- 1 szt kory cynamonowej,
Śliwki ułożyć w słoju razem z przyprawami i zalać spirytusem. Odstawić na 3 miesiące. Następnie zlać płyn, owoce zasypać cukrem, a po miesiącu powstały powstały z owoców likier połączyć z pierwszym płynem.
Rozlać do butelek i pozostawić do leżakowania na co najmniej 6 miesięcy. Nalewka ma czerwonobrunatny kolor, zapach i smak śliwkowy z korzenną nutą.
Musi być boska!
OdpowiedzUsuńrok czasu leżakowania, oj to musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńRarytas ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Brzmi świetnie! Żałuję, że nie trafiłem wcześniej na ten przepis - teraz już niestety nie mam śliwek. Ciekawe z czego jeszcze taką nalewkę można zrobić?
OdpowiedzUsuń