wtorek, 4 lutego 2014

Churros

    Karnawał, Tłusty Czwartek, Walentynki wszystko pasuje na pyszne Churros w kształcie serc, tradycyjny hiszpański przysmak. W rezultacie bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy pilnować oleju (około 170 stopni). Oprószone cynamonem i podane z ciepłą czekoladą, poezja :)

Składniki:
- 250 ml wody,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- szczypta soli,
- 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 jajka,

Dodatkowo:
- drobny cukier i cynamon do oprószenia,
- olej do smażenia,
- papier do pieczenia,

   W rondelku zagotować wodę z masłem, cukrem i solą. Dodać ekstrakt z wanilii, wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, zdjąć z palnika energicznie ucierać drewnianą łyżką do momentu gdy masa będzie odchodzić od garnka. Odstawić do wystudzenia, po czym wbić po jednym jajku i zmiskować na gładką masę.
   Olej rozgrzać w rondlu do temperatury około 170-180 stopni. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką lub do maszynki do ciastek. Rozwinąć papier do pieczenia, wyciskać na nie serduszka. Wyciąć dookoła nich kwadraty złapać za końcówkę i ciastem do dołu kłaść na olej, po chwili zabrać papier, sam delikatnie odklei się od serduszka.
   Serduszka wykładać na ręcznik papierowy, w miseczce wymieszać drobny cukier z cynamonem, oprószać min churros. Można podawać z rozpuszczoną masą kajmakową, lub gorącą czekoladą.



  
Smacznego !!





4 komentarze:

  1. pysznie wyglądają:) bardzo fajny blog, dużo apetycznych przepisów, obserwuje i będę zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają ślicznie, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy ich nie jadłam, chociaż przepisy widziałam nie raz. Muszą być bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)