Każdy kiedyś spróbował oryginał, krem z całym migdałem, w chrupiącym wafelku obtoczonym w kokosie. W mojej wersji nie ma migdałów, jest krem z kokosem, chrupie beza i jest dużo wiórek, a o to tutaj chodzi ;)
Biszkopt:
- 4 jaja,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru,
- szczypta soli,
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli, gdy białka się już trochę "podbiją" wsypywać cukier partiami, ubić na sztywno. Dodać żółtka, delikatnie wmieszać, przesiewać mąki wymieszane z proszkiem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać masę, włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180-200 stopni. Piec do suchego patyczka bez termoobiegu około 25 min, po wyjęciu rzucić blaszką o ziemię z niewielkiej wysokości (20 cm), wtedy opadnie niewiele.
Masa I:
- budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru),
- 150 g białej czekolady,
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- 0,5 L mleka,
- 1 żółtko,
- 200 g masła w temp pokojowej,
- około 100 g wiórek kokosowych,
- kieliszek wódki,
Mleko wlać do rondelka, odlać pół szklanki. Do podgrzanego mleka dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę, żółtko, wlać na gotujące mleko, mieszać do zgęstnienia, przykryć folia aluminiową, żeby nie zrobił się kożuch i odstawić do wystudzenia. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni do lekkiego zbrązowienia. Miękkie masło zmiksować na puch, dodawać po łyżce budyniu i wódkę, wmieszać wiórki.
Masa II:
- 300 ml śmietany kremówki,
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody,
- 1 duża beza,
- wiórki do smaku,
Śmietankę ubić na sztywno dodając żelatynę i ewentualnie cukier puder do smaku.
Biszkopta podzielić na dwa placki. Wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem, na to bita śmietana, pokruszona beza i wiórki kokosowe.
Smacznego !!!
bardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie:) Bardzo lubię raffaello, ale nie robię zbyt często. Ta wersja przypadła mi do gustu.
OdpowiedzUsuńCiasto rafaello? No to nie potrzebuje nawet przeczytać składników a już wiem że jest przepyszne :D
OdpowiedzUsuń