piątek, 31 stycznia 2014

Waniliowe kruche ciasteczka i lukier królewski

   Moja pierwsza lekcja z lukrem królewskim, po pierwszym ciastku znienawidziłam, a po piętnastym pokochałam, myślę że to nie koniec mojej przygody z lukrem. Jest to świetny pomysł na różne dekoracje przy różnych okazjach.
   Ciasteczka pyszne, proste w wykonaniu, wystarczy zagnieść ciasto a później upiec :), przepis zaczerpnięty z MojeWypieki.



 Kruche ciasteczka:
- 180 g zimnego masła,
- 200 g cukru pudru,
- 350 g mąki pszennej,
- 1 jajko i 1 żółtko,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- szczypta soli,

  Wszystkie składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto (ręcznie lub w malakserze), ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na jakieś pół godziny, można przechować nawet przez noc. Ciasto również się dobrze mrozi.
  Ciasto rozwałkować na około 3 mm, wycinać różne kształty, piec w temp. 180 stopni. około 10 min.

Lukier królewski:
- 90 g białka, są to około 2 białka z jajek,
- 445 g cukru pudru,
- 4-5 kropli soku z cytryny,

  Jajka (świeże) sparzyć, wybić białka dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki, wtedy wzmocni się ich struktura. W misie miksera umieścić białka i sok, ubijać chwilę żeby się lekko spieniły, dodać cały cukier i ubijać na niskich obrotach miksera przez około 10 min. Gotowy lukier nie powinien spływać z rózgi, tylko się na niej trzymać (zrobi się taki "język"). Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i dekorować ciasteczka, resztę lukru przykryć folią, ponieważ szybko zastyga. 
Można go przechowywać w lodówce max 3 dni, ale może się rozwarstwiać.
Gotowe ciasteczka ozdobione lukrem mają krótki termin ważności, ze względu na surowe białko, ale ciastko jako ozdoba wytrwa lata :).





 Miłej zabawy i smacznego :)







7 komentarzy:

  1. przepięknie udekorowane!!! podziwiam wytrwałość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, maślane i królewski to najlepsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też w tym roku miałam pierwsze, udane spotkanie z lukrem królewskim. Ale gdzież mi tam do Ciebie! Twoje ciasteczka są polukrowane cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak na pierwszy raz to wyszły ci przepiękne! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Od kilku lat na każde święta Bożego Narodzenia bawię się w lukrowanie pierniczków i myślałam, że doszłam do jako-takiej wprawy, ale przyznam, że do Twoich ciasteczek się nie umywają. Muszę jeszcze poćwiczyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jejku dziękuję bardzo, miód na moje serce :)

      Usuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)