poniedziałek, 27 stycznia 2014

Torcik z kremem czekoladowym

        Torcik biszkoptowy przełożony kremem czekoladowym i konfiturą pomarańczową/porzeczkową. Masą można wykonywać bardzo fajne zdobienia szprycą. Polecam również pod masę cukrową.

Porcja na tortownicę 16cm.
Upiec biszkopt klik czekoladowy z połowy porcji.

Krem: 
- 200 g gorzkiej czekolady,
100 g kostki masła,
2 jajka,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

   Masło utrzeć mikserem do puszystości. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w mikrofali. 
  Na parze ubić białka, ja to robię mikserem końcówką do ubijania, wsypać cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodać żółtka, ubić. Odstawić na chwilę do ostudzenia.
Do utartego masła dodać powoli masę jajeczną i ostudzoną roztopioną czekoladę, cały czas miksując.


Dodatkowo:
- pół słoiczka dżemu pomarańczowego lub z czarnej porzeczki,
- wiórki kokosowe,

Biszkopt przekroić na trzy placki, można nasączyć alkoholem, przełożyć konfiturą i kremem, część zostawić do zdobienia. Odstawić do przegryzienia.








 

4 komentarze:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)