poniedziałek, 8 października 2012

Ciasto dyniowe z migdałami

 Liście lecą z drzew, pejzaż za oknem mieni się paletą kolorów jak na najpiękniejszym obrazie. Klony mają czubki czerwone na dole są żółto-złote, jesiony straciły już prawie wszystkie liście, owoce kasztanów wystają ze skorupek i pięknie się błyszczą, biorę kilka do kieszeni... tak na szczęście. Kiedy słońce uśmiecha się zza chmur, przeciągam się i myślę, piękna polska złota jesień.

   Dynia ma tak wiele zastosowań, jedyną jej wadą jest to że nie można jej jeść na surowo. Ciasto jest pyszne wilgotne, serek philadelfia wykańcza całe ciasto i świetnie podkreśla smak. Oryginalny przepis stąd był bardziej egzotyczny, ja go zmodyfikowałam pod kątem dużej ilości jabłek w koszyku. Spróbujecie?


Składniki:
- 2 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 300g startej surowej dyni (na tarce o grubych oczkach),
- 2 starte jabłka,
- 100g płatków migdałowych,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 200g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - szczypta soli,
- 100g serka philadelfia (lub podobnego lekko słonego serka),
- 50g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,


Do przygotowania ciasta użyłam tortownicy o średnicy około 25cm, może być także mała forma prostokątna/kwadratowa.

Masło utrzeć na puch, w międzyczasie dodając serek, masa ma być kremowa i puszysta. Dodać cukier puder, najlepiej w 2 partiach, cały czas ucierając przez około 2 minuty. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Dynię i jabłko zetrzeć na tarce, mąkę przesiać do miski wymieszać razem z sodą i proszkiem do pieczenia. 
W osobnej misce rozbić całe jaja, końcówkami do ubijania miksować na puszysta masę. Powoli dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dolewać cieniutkim strumieniem olej.
Delikatnie wmieszać dynię, jabłko, migdały pokruszyć, wmieszać i cukier waniliowy. Płaską szpatułką wsypywać partiami mąkę. Masę przełożyć do tortownicy, piec w 170 stopniach do suchego patyczka.

Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, przekroić go wzdłuż. Przełożyć masą z serka, odłożyć część na górę, udekorować wierzch.















11 komentarzy:

  1. Migdały i dynia w cieście - podoba mi się ten pomysł! Niezastąpiony popołudniowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dynią jeszcze nie jadłam żadnego ciasta..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie. Migdały uwielbiam. W połączeniu z dynią jeszcze nie jadłam. Najwyższy czas to zmienić. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe i bardzo mi smakuje to z pewnością tez jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. och, fanastycznie to ciasto wygląda! muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja się jeszcze z dynią nie zaprzyjaźniłam, choc pokusa jest wielka, kiedy widzę takie przepisy jak ten :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciasto, na pięknym talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciacho mniam! A jaki ładny talerzyk! Kojarzy mi się ciepło :-) z kaflami z pieca! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Talerzyk mam tylko jeden, przywiozłam kiedyś z wakacji, wytargowany :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ile oleju bo nie jest podane w składnikach?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)