niedziela, 27 maja 2012

Mięsko po zbójnicku

     Miałam ochotę na coś innego niż zwykły gulasz, wyszło bardzo "męskie" jedzonko. Kupiłam sobie kiedyś książkę kucharską "Kuchnię polską", ponoć bestseller. Jest w niej wiele ciekawych przepisów, to jeden z nich.

Składniki dla 4 osób:
- 60 dkg mięsa wieprzowego (jak na gulasz),
- 75 dkg kapusty kiszonej,
- 2 spore cebule,
- 1/2 szkl przecieru pomidorowego,
- 1 szklanka bulionu,
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek,
- olej do smażenia,
- łyżka mąki pszennej,
- natka pietruszki do podania,

Mięso umyć i osuszyć natrzeć solą, pieprzem i papryką. Owinąć i wstawić do lodówki co najmniej na 2 h. Następnie obtoczyć w mące i obrumienić na patelni. Wyjąć i na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, zalać przecierem pomidorowym wymieszanym z rosołem i zagotować. Doprawić, wrzucić i dusić do miękkości, w tym czasie sos powinien zgęstnieć. Kapustę ułożyć na lekko natłuszczonej brytfannie, polać lekko olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180stopni na 10-15 min. Na miękką kapustę wyłożyć mięso i polać sosem. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 min. Przed podaniem posypać posiekana natką.

Smacznego ; - ) !!






3 komentarze:

  1. Mmmm... smakowite połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm jak cudownie to wygląda.. już wiem co jutro zrobić:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Z dodatkiem kapusty to musi być naprawdę trafione połączenie :) Pyszne i idealne na jesienne popołudnia ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)