poniedziałek, 26 marca 2012

Granola, domowe musli

Granola, długo się osłuchiwałam z tym słowem, gdzieś się tam obijało, usłyszało. Wreszcie usiadłam i przeczytałam, że to moje ulubione musli i to domowe jest z pewnością najlepsze. Jest wiele odmian np. czekoladowa, kokosowa, ja jako pierwszą zrobiłam klasyczną, zniknęła w mgnieniu oka, moja mama także była na tak : ).  Świetna z mlekiem lub jogurtem, i nigdy już nie kupię w sklepie musli. Nie trzeba trzymać się ściśle przepisu, jak nie miałam danego składnika to dołożyłam trochę innego.A sposób wykonania hmm nic prostszego, wsypać, wymieszać i upiec. Oryginalny przepis jest autorstwa Nigelli.



 Składniki:
- 450 g płatków owsianych,
- 150 g słonecznika łuskanego,
- 150 g migdałów w płatkach,
- mały słoik musu jabłkowego (może też być niepełna szklanka soku jabłkowego lub jabłko starte na tarce),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 150 g miodu,
- 100 g brązowego cukru
- 100 g orzechów włoskich lub dyni,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 150 g żurawiny suszonej,
- 150g rodzynek,

Wymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynek i żurawiny. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170ºC około 35-40min, mieszając kilka razy. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami i żurawiną. Można ją przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale szczerze wątpię, że to się uda = D

Smacznego! = D

7 komentarzy:

  1. na śniadanko z jogurtem :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam takiej domowej. Musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbowac zrobić bo jeszcze nigdy nie robiłam a wygląda przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. odkąd spróbowałam domowej kupne odeszły w niepamięć :)
    świetna kombinacja składników

    OdpowiedzUsuń
  5. wyrzucam miód i cukier i wrzucam resztę do sojowego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam ale mi nie wyszly takie duze kawalki. Cos musialam zrobic źle .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)