poniedziałek, 12 marca 2012

Ryba po prezydencku

Czy prezydent ją jada? Nie wiem, ale taką nazwę dostałam razem z przepisem ; ). Ryba przełożona papryką i ogórkami konserwowymi, do tego chrupiąca cebulka z zalewą pomidorową.  Jest pyszna i łatwa, co tu dużo mówić, Polecam wam ! : D



- 1 kg filetów ryb morskich np. mintaj
Pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem, odstawić na około 1 h.

Ciasto:
- 1 jajko,
- pół szkl. mąki,
- mleko,
- papryka, sól, pieprz,
 Zrobić ciasto jak na naleśniki. Obtaczać rybę i smażyć na oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym.

Zalewa pomidorowa:
- niepełna szkl. wody,
- niepełna szkl. oleju,
- 8 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 5 łyżek octu,
- 3 łyżki cukru,
Wszystkie składniki zagotować.

- słoiczek ogórków konserwowych,
- słoiczek papryki konserwowej,
- 2 duże cebule,
Cebule pokroić w paseczki wrzucić do lekko gotującej się zalewy, wyłączyć i przykryć. Paprykę i ogórki pokroić w paseczki i po chwili dodać do cebuli, odstawić na jakieś 30 min.
Układać warstwami rybę i warzywa z sosem pomidorowym. Włożyć do lodówki do "przegryzienia się" na jakiś czas.

12 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo elegancko i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną, ale, nie wiedzieć dlaczego, nazywa się "Ryba po japońsku" :-). Nazwa nieważna, ważne, ze rybka pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezydent stwierdził, że ze smakiem by taką zjadł. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas mówi się na to ryba po japońsku, jak zwał tak zwał, ale to jest przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Japońska czy też ryba po grecku tam jej pewnie nie jedli ;D, dla mnie może nazywać obojętnie jak, nie wiedziałam że jest taka znana, ja jadłam ją pierwszy raz dopiero ostatnio :)

      Usuń
  5. Uwielbiam wszelkiego rodzaju ryby! A więc przepis na pewno do wypróbowania: ) obiad piątkowy z głowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekam na recenzje czy smakowało :)

      Usuń
  6. Bardzo eleganckie danie :) wielkim smakoszem ryb nie jestem, ale uwielbiam je właśnie tak podane. Nigdy nie jadłam ryby po prezydencku, więc będę musiała wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastycznie podana!
    Zazdroszczę umiejętności obchodzenia się z rybą,bo tu akurat mam wybitne braki.:)
    I strasznie fajne masz to naczynko. Zdradzisz gdzie można je dostac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tam, rybka jest bardzo łatwa do zrobienia:), a to naczynie kupiłam chyba z 5 lat temu (jajku jak dawno;]) gdzieś w Auchan :), fajnie bo jest żaroodporne

      Usuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)