piątek, 24 lutego 2012

Chmurka

   Nazwałam chmurka, bo jest bardzo lekkie i można zjeść nawet 3 lub 4 kawałki. Mocno czekoladowy biszkopt przełożony kremem z mascarpone, kremówką i wanilią. Do tego brzoskwinie z galaretką.
   Ledwo zrobiłam, a już śladu po nim nie ma, dobrze że zdjęcie udało mi się zrobić, inaczej nie byłoby wpisu ; )



 Upiec biszkopt z tego przepisu (kilk)  w okrągłej lub prostokątnej formie.

Krem:
- 25 dkg mascarpone,
- 330 ml śmietanki kremówki,
- ziarenka z 1 laski wanilii,
- 2 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń,
- 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe,

Biszkopta przekroić wzdłuż, nasączyć sokiem z brzoskwiń.
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i dodać ziarenka z wanilii, ubić kremówkę i dodawać ją do serka i delikatnie wymieszać. Nałożyć na biszkopta, przykryć druga warstwą ciasta. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę, wyłożyć na wierzch. Galaretka rozpuścić w 600 ml wody, tężejącą zalać owoce i odstawić do lodówki.

Smacznego ! :)

7 komentarzy:

  1. idealna nazwa, bo rzeczywiście wygląda tak lekko. masa palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  2. 3 albo 4 kawałki? To nieco niebezpieczne dla mnie, ale i tak wygląda bosko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba zjadłabym całe :-) no może bez galaretki, bo za nią nie przepadam, ale po reszcie ciasta nie byłoby śladu ;-) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co zawiera mascarpone, jak dla mnie, jest boskie ;) Świetne ciacho :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, z wielką chęcią złapałabym się takiej chmurki ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)