wtorek, 21 lutego 2012

Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami

Są po prostu świetne (chociaż mój tato przekonał się do nich za drugim podejściem, ze względu na niechęć do "nowości" ;), w smaku wyczuwalny czosnek i tymianek. Soczewica to kuzynka fasoli, a w swoich zasługach witaminowych ma kwas foliowy, błonnik czy żelazo. Dla osób walczących z cholesterolem ona jest od  niego wolna, nic tylko czerwoną soczewicę wprowadzić do diety regularnej ; )


Ciasto:
- około 25 dkg mąki pszennej,
- około 1 szkl. mleka,
- 2-3 łyżki oleju,
- szczypta soli,
Farsz:
- szklanka soczewicy czerwonej,
- 25-30 dkg kapusty kiszonej,
- garść grzybów suszonych,
- 1 cebula,
- tymianek,
- 3-4 ząbki czosnku,
- liść laurowy, ziele angielskie,

       Mleko podgrzać, mąkę przesiać, lekko posolić, dodać odrobinę oleju i mleko. Zarobić ciasto, gdy zbyt lepiące dodać mąki. Rozwałkować dosyć cienko, wykrawać koła szklanką, nakładać farsz, zlepiać. Ponoć najlepsze pierogi są wtedy gdy nadzienie lekko prześwituje przez ciasto.
       Grzybki moczyć przez kilka godzin lub całą noc. Ugotować w tej samej wodzie. Kapustę odcisnąć, lekko posiekać, gotować z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Soczewicę zalać wodą ponad 1-2 cm. Gotować około 15min, póki wchłonie wodę, soczewica ma tendencję do rozgotowywania się, ale to nie szkodzi ;),  nie solić.
     Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę plus przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzyby, odcedzić, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli, następnie soczewicę i kapustę. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie jeszcze jednym ząbkiem czosnku.
      







1 komentarz:

  1. Hmhmh.. robiłam pierożki z soczewicą, ale nie dodawałam do nich takich składników jak TY, z pewnością smakują świetnie!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)