Składniki:
3/4 szklanki letniej maślanki,
6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego,
3 jaja,
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej,
1/4 szklanki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
20 g drożdży świeżych,
szklanka ciepłego mleka,
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek,
Nadzienie:
15 dkg sera białego tłustego,
1 żółtko,
opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki zwykłego cukru,
skórka otarta z jednej pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy,
Lukier:
pół szklanki cukru pudru,
łyżka skórki otartej z pomarańczy,
łyżka soku z pomarańczy,
Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru i zalać ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Rozczyn dodać do mąki, plus pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości. Składniki na nadzienie dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, dokładnie skleić, następnie pokroić ostrym nożem na 12 części. Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość, następnie przekręcić, jak tutaj
Nie ma co, drożdżowe i tak zawsze będą najlepsze ;-) Poczęstuję się Twoimi bułeczkami ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl