czwartek, 13 lutego 2014

Ciasteczka Walentynkowe

Kruche ciasteczka w kolorze białym i czerwonym, walentynkowo, ale może też być patriotycznie ;)



A tu już zapakowane czekają na odbiór :

 


piątek, 7 lutego 2014

Ciasto Rafello z bezą

   Każdy kiedyś spróbował oryginał, krem z całym migdałem, w chrupiącym wafelku obtoczonym w kokosie. W mojej wersji nie ma migdałów, jest krem z kokosem, chrupie beza i jest dużo wiórek, a o to tutaj chodzi ;)


Biszkopt:
- 4 jaja,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru,
- szczypta soli,

  Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli, gdy białka się już trochę "podbiją" wsypywać cukier partiami, ubić na sztywno. Dodać żółtka, delikatnie wmieszać, przesiewać mąki wymieszane z proszkiem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać masę, włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180-200 stopni. Piec do suchego patyczka bez termoobiegu około 25 min, po wyjęciu rzucić blaszką o ziemię z niewielkiej wysokości (20 cm), wtedy opadnie niewiele.

Masa I:
- budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru),
- 150 g białej czekolady,
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- 0,5 L mleka,
- 1 żółtko,
- 200 g masła w temp pokojowej,
- około 100 g wiórek kokosowych,
- kieliszek wódki,

    Mleko wlać do rondelka, odlać pół szklanki. Do podgrzanego mleka dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę, żółtko, wlać na gotujące mleko, mieszać do zgęstnienia, przykryć folia aluminiową, żeby nie zrobił się kożuch i odstawić do wystudzenia. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni do lekkiego zbrązowienia. Miękkie masło zmiksować na puch, dodawać po łyżce budyniu i wódkę, wmieszać wiórki.

Masa II:
- 300 ml śmietany kremówki,
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody,
- 1 duża beza,
- wiórki do smaku,

  Śmietankę ubić na sztywno dodając żelatynę i ewentualnie cukier puder do smaku.

  Biszkopta podzielić na dwa placki. Wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem, na to bita śmietana, pokruszona beza i wiórki kokosowe.





Smacznego !!!















wtorek, 4 lutego 2014

Churros

    Karnawał, Tłusty Czwartek, Walentynki wszystko pasuje na pyszne Churros w kształcie serc, tradycyjny hiszpański przysmak. W rezultacie bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy pilnować oleju (około 170 stopni). Oprószone cynamonem i podane z ciepłą czekoladą, poezja :)

Składniki:
- 250 ml wody,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- szczypta soli,
- 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 jajka,

Dodatkowo:
- drobny cukier i cynamon do oprószenia,
- olej do smażenia,
- papier do pieczenia,

   W rondelku zagotować wodę z masłem, cukrem i solą. Dodać ekstrakt z wanilii, wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, zdjąć z palnika energicznie ucierać drewnianą łyżką do momentu gdy masa będzie odchodzić od garnka. Odstawić do wystudzenia, po czym wbić po jednym jajku i zmiskować na gładką masę.
   Olej rozgrzać w rondlu do temperatury około 170-180 stopni. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką lub do maszynki do ciastek. Rozwinąć papier do pieczenia, wyciskać na nie serduszka. Wyciąć dookoła nich kwadraty złapać za końcówkę i ciastem do dołu kłaść na olej, po chwili zabrać papier, sam delikatnie odklei się od serduszka.
   Serduszka wykładać na ręcznik papierowy, w miseczce wymieszać drobny cukier z cynamonem, oprószać min churros. Można podawać z rozpuszczoną masą kajmakową, lub gorącą czekoladą.



  
Smacznego !!