Składniki:
- 80 g orzechów laskowych,
- 3/4 szklanki skondensowanego mleka słodzonego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki miodu,
Orzechy podprażyć na patelni i obrać je z brązowej skórki. Najlepszy sposób na obranie jest włożenie ich między dwa arkusze ręcznika papierowego i pocierać.
Ostudzone włożyć do malaksera. Zmiksować na płynną masę . Orzechy najpierw będą
zmielone jak do wypieków, potem powstanie z nich masło, po ostatnich 5
minutach miksowania powstanie z nich w miarę gładki i tłusty płyn. Po całkowitym zmiksowaniu orzechy będą miały malutkie, wyczuwalne grudki.
W garnuszku z grubym dnem umieścić mleko skondensowane, połamaną gorzką
czekoladę, miód. Podgrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia się
czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Masę czekoladową, jeszcze ciepłą, wlać do malaksera, do przygotowanej wcześniej
masy orzechowej. Zmiksować do połączenia składników.
Smacznego !!!
mmm... świetna:) bardzo lubię nutellę, to smak mojego dzieciństwa... a taka domowa jest jeszcze lepsza :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńMuszę ją zrobić, koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńmuszę ją zrobić, sklepowa nutella jest dla mnie za słodka, ale ta musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńsmakowitości
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie w odwiedziny :)) Pozdrawiam wiosennie !
znajdziesz u mnie różnorodne rękodzieło , możesz także coś sobie zamówić, albo sama zaprojektować coś co byś chciała - a ja to wykonam.
Robię tą nutelle juz trzeci raz, dzieciom nie podaję wcale kupnej. Im mniej chemii w jedzeniu, tym lepiej :) Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuń