czwartek, 13 marca 2014

Domowa Nutella

  Po maśle z orzechów ziemnych przyszedł czas na masło z orzechów laskowych, czyli domową Nutellę, w wersji domowej z pewnością znajdziecie więcej orzechów ;). Jest pyszne, do wszystkiego i do wyjadania ze słoiczka :), polecam!!


Składniki:
- 80 g orzechów laskowych,
- 3/4 szklanki skondensowanego mleka słodzonego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki miodu,

   Orzechy podprażyć na patelni i obrać je z brązowej skórki. Najlepszy sposób na obranie jest włożenie ich między dwa arkusze ręcznika papierowego i pocierać. 
   Ostudzone włożyć do malaksera. Zmiksować na płynną masę . Orzechy najpierw będą zmielone jak do wypieków, potem powstanie z nich masło, po ostatnich 5 minutach miksowania powstanie z nich w miarę gładki i tłusty płyn. Po całkowitym zmiksowaniu orzechy będą miały malutkie, wyczuwalne grudki.
   W garnuszku z grubym dnem umieścić mleko skondensowane, połamaną gorzką czekoladę, miód. Podgrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Masę czekoladową, jeszcze ciepłą, wlać do malaksera, do przygotowanej wcześniej masy orzechowej. Zmiksować do połączenia składników.



   Smacznego !!!




 

7 komentarzy:

  1. mmm... świetna:) bardzo lubię nutellę, to smak mojego dzieciństwa... a taka domowa jest jeszcze lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award:) Po szczegóły zapraszam tutaj: http://kuchennesilvarerum.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę ją zrobić, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę ją zrobić, sklepowa nutella jest dla mnie za słodka, ale ta musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowitości

    Zapraszam do mnie w odwiedziny :)) Pozdrawiam wiosennie !

    znajdziesz u mnie różnorodne rękodzieło , możesz także coś sobie zamówić, albo sama zaprojektować coś co byś chciała - a ja to wykonam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię tą nutelle juz trzeci raz, dzieciom nie podaję wcale kupnej. Im mniej chemii w jedzeniu, tym lepiej :) Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)