sobota, 1 marca 2014

Cytrynowe babeczki ze słonecznym kremem

    Pogoda za oknem jest piękna i słoneczna, to znaczy że wiosna przyszła szybciej. Dlatego skusiłam się na małe cytrynowe babeczki, mięciutkie i delikatne z kremem z kremówki i mascarpone. Krem jest sztywny, można się nim bawić i pięknie ozdobić babeczki :).



Składniki: 
- 1 szklanka mąki 
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- nieco ponad pół szklanki cukru,
- 60 g masła, miękkiego,
- 2 jajka,
- 6 łyżek  jogurtu naturalnego,
- sok z 1 cytryny,
- otarta skórka z  cytryn,

   Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu. Masło utrzeć z cukrem, aż będzie kremowe, wbijać po jednym jajku, miksując. Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlewać maślankę, na końcu sok i skórkę z cytryny.
Formę  do muffinek wypełnić prawie do pełna - nie urosną bardzo duże. Piec w 180 stopniach.

Krem:
- 250 g mascarpone,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- odrobina barwnika dla słonecznego koloru (ja dałam w żelu Wilton),
- cukier puder do smaku,

   Kremówkę ubić na sztywno, mascarpone rozgnieść widelcem, powoli dodawać kremówkę i połączyć delikatnie, dosłodzić pudrem. Dodać barwnik, dokładnie wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego ozdobić babeczki. 



Smacznego !! :)

4 komentarze:

  1. Pycha, uwielbiam cytrynowe słodkości ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny kem, chyba gdzieś go wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam cytrynowe wypieki, koniecznie je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)