piątek, 22 marca 2013

Spaghetti alla carbonara

       Makarony... mogłabym je jeść co drugi dzień na obiad, a później byłabym szersza niż dłuższa ;). Kuchnia włoska nigdy nie zawodzi, jest moją ulubioną, jedną z ulubionych. Spaghetti zwykle w wersji bolońskiej, siostra natchnęła mnie na carbonarę. Zawsze bałam się jajecznicy....uf udało się i będzie gościć na moim stole częściej. Przepis zaczerpnięty z wielu portali, złożony w jedno :).


Składniki:
- makaron spaghetti pół opakowania,
- 130 g boczku ,
- 2 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- garść pietruszki,
- pół filiżanki startego sera Pecorino,
- sól, pieprz,
- łyżka oleju,

  Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na dużej patelni podgrzać olej, wrzucić boczek pokrojony na drobne i cienkie paski, żeby się trochę podsmażył. Do boczku dodać posiekany czosnek i pietruszkę. Gdy smaki się połączą dodać ugotowany makaron. Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Patelnię zdjąć z ognia, makaron wymieszać z serem. Po chwili, gdy patelnia lekko ostygnie, wlać jajka i mieszać aż pokryje się cały makaron. Doprawić pieprzem, posypać serem.

Smacznego !!! :)












1 komentarz:

Dziękuję, że tu jesteś. Twoja opinia jest dla mnie ważna :)