Jakby nie patrzeć to mamy za sobą styczeń, a w mojej piwnicy zachowała się jeszcze jedna dynia, mała jakieś 3 kg :). I co by tu zrobić, padło na risotto. Pyszne kremowe i maślane o smaku lata i jesieni. Risotto robiłam drugi raz. Należy pamiętać by bulion wlewać powoli i nie zrobić z dania zupy. Ryż musi być al dente, wtedy na pewno będzie przepyszne (źródło tu). Polecam !
Słoneczne danie na pochmurny dzień :)
Składniki:
- 1 szkl dyni,
- 1 szkl mleka,
- 0,5 L bulionu,
- 2-3 łyżki masła,
- mała cebula,
- 100g ryżu do risotto
- 0,25 szkl wina białego,
- sól i pieprz,
Dodatkowo:
- 2 łyżki zimnego masła,
- 3 łyżki tartego parmezanu lub pecorino,
Dynię pokroić w kosteczkę, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na noc. Posiekać cebulkę drobno, dynię odcedzić. Bulion zagotować i trzymać cały czas na małym ogniu. Roztopić masło na patelni, dodać cebulkę i po chwili dynię, smażyć dopóki cebulka się zeszkli. Wrzucić suchy ryż, zwiększyć odrobinę ogień i mieszać aż ryż pokryje się masłem (około 2 min). Wlać wino, odparować. Gdy ryż będzie podgrzany i suchy wlewać powoli, po jednej chochli bulion, cały czas mieszając. Za każdym razem płyn powinien wyparować, ryż wtedy będzie się powiększać. Powtarzać czynność około 15-17 min, część bulionu może zostać nie trzeba dodawać go całego. Ryż powinien być miękki na zewnątrz a twardy w środku, czyli al dente. Odstawić patelnię na chwilę z palnika. Następnie dodać masło, szybko je wmieszać, na końcu ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego !!!
Uwielbiam risotto - najbardziej z pomidorami. Twoje wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńto musi być pycha...risotto zawsze smakuje dobrze, szczególnie z dynią i białym winem :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO tak! Muszę dorwać dynię i zrobić :) Uwielbiam risotto :)
OdpowiedzUsuń